Oxipool Nedir?
- Klorlu havuz dezenfeksiyonuna alternatif olarak geliştirilmiş oksijen bazlı yüksek düzey bir dezenfeksiyon sistemidir.
- Oxipool havuzları US Environmental Protection Agency (EPA) tarafından onaylanmış, doğaya ve canlılara zararsız bir sistemdir ve yine EPA tarafından onaylanan halojen olmayan tek dezenfektandır.
- Oxipool havuzları başta Amerika olmak üzere İngiltere, Avustralya, İspanya, İtalya Fransa, İsviçre, Japonya gibi ülkelerde 10 yılı aşkın süredir kullanılmaktadır.
- Renksiz, kokusuz ve tatsızdır.
- Nötr (PH 7) ortam yaratır.
- Uygulandığı havuzda sürekli ve etkili dezenfeksiyon sağlar.
- T.C.Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı ilk klorsuz havuz dezenfeksiyon sistemidir.
- Havuz suyunun dezenfeksiyonunda etken madde olarak klor ve klor türevleri kullanılmadığı için bağlı klor problemi ortadan kalkar.
Neden Klorsuz?
Klor hızlı dezenfeksiyon etkisinden ve düşük maliyetin dolayı günümüzde bir çok alanda kullanılsa da, kanserojen ve korozif etkisi tüm dünyayı daha güvenli bir alternatif arayışına sürüklemiştir. Verdiği koku rahatsızlığı, ciltte ve temas ettiği yüzeylerdeki aşındırıcı (korozif) etkisi herkes tarafından bilinmektedir. Klor hava ve güneş ışığı ile temasından sonra 1-2 saniye içerisinde yok olur, ancak aldatıcı kokusu ortamda kalır. Havuz yüzeylerinden sürekli bir kayıp söz konusudur, bu nedenle havuzlara sürekli dozlanması gerekir. Amerika, İngiltere, Avustralya, İspanya, İtalya, Fransa, İsviçre, Japonya gibi ülkelerde 10 yılı aşkın süredir kullanılan klorsuz havuz teknolojisi şimdi ülkemizde hizmete sunulmuştur. Havuz suyunun dezenfeksiyonunda etken madde olarak klor ve klor türevleri kullanılmadığı için bağlı klor problemi ortadan kalkar.THM ve Kloramin gibi sağlığa zararlı bileşiklere maruz kalmazsınız. Havuz suyunun kimyasal kontrol parametreleri arasında serbest veya bağlı klor bulunmaz. Denetimler havuz başında yapılarak Hidrojen peroksit ve biguanid parametrelerine bakılır. Oxipool sistemi özellikle bağlı klor probleminin yaşandığı kapalı havuzların problemini çözebilecek T.C Sağlık Bakanlığı'ndan onaylı tek alternatif sistemdir.
Klorun dezavantajları nelerdir?
- 1. Kokusu ve oluşturduğu yan ürünler kanserojendir.
- Cilt ve göz ile teması tahribata, kızarıklık, egzema gibi rahatsızlıklara neden olur.
- 3. Mayo,saç ve aksesuarlarda renk kaybına neden olur
- 4. Klor:
- Güneş ışığı
- Sıcaklık
- PH
gibi etkenlerle aktivitesini yitirir. Bu nedenle klorlu havuzlara “stabilizör” eklenir ve bu son derece toksik bir kimyasaldır.
- 5. Yapı olarak da kararlı olamadığı için süreli dozlama gerektirir.
- 6. Klorun aldatıcı bir kokusu vardır. Klor bozunarak ortamdan tamamen uzaklaşsa da kokusu kalır ve bu çoğu zaman rutin kontrollerde ihmale sebep olur.
- 7. Havuzun çok yoğun kullanıldığı zamanlar gibi organik kirliliğin bulunduğu durumlarda etkisini büyük ölçüde kaybeder. Bu
nedenle havuzu kullananların arasında hastalıkların bulaşmasına neden olur.
Performans Karşılaşlaştırması
KLOR |
OXIPOOL |
Klor seviyesi gün içerisinde değişir ve günlük ekleme yapılması gerekir. Bu günlük eklemeler yapılsa bile bakteri seviyelerinde önemli dalgalanmalar olmaktadır. |
Oxin istikrarlı ve uzun ömürlü koruma sağlar. Tek bir uygulamayla bakteri seviyeleri 8 – 9 gün boyunca kontrol altında tutulur. |
|
|
Oxipool havuzlarının özellikleri nelerdir?
- Renksiz, kokusuz ve tatsızdır.
- Solunum yollarında veya ciltte kullanıcıya hiçbir toksik veya irritan etki yartmaz. En hassas ciltlere ve gözlere bile mükemmel uyum gösterir.
- Klora karşı hassasiyeti ve cilt problemleri olan kişiler güvenle kullanabilir.
- Saçlarda, mayo ve aksesuarlarda renk değişimi ve yıpranma yaramaz.
- Havuzdan çıkınca duş alma gerekliğiliği yoktur.
- Sürekli teması ciltteki mantar, sivilce ve iltihaplanma gibi sorunları yor eder.
- Mikrobiyal etki boşluğu yoktur. Etki mekanizması ile mikroorganizmalar bu dezenfektana karşı direnç geliştiremezler.
- Doğada indirgenebilir.
- Nötr (PH 7) ortam yaratır.
- Ekolojik olarak zararsızdır. Biyolojik yıkım sonucunda su ve oksijene dönüşür.
- Uygulandığı havuzda sürekli ve etkili dezenfeksiyon sağlar.
- Uygulamalarda sık ve sürekli dozlama gerektirmez, klor salan bileşiklere oranla 10 kat daha uzun süreli dezenfeksiyon sağlar.
- Sıcaklık, PH ve organik kirlilik gibi etkenlerle dezenfeksiyon gücünü yitirmez.
- 0-95 0C arasında kullanılabilir.
- Vinil ve fiber havuzlarda kullanılabilir, havuzlara zarar vermez.
- Ekipman, zaman ve kimyasaldan tasarruf sağlar
- Folikülant, pH ayarlayıcı, çöktürücü, parlatıcı, stabilizör gibi ek madde maliyetini ortadan kaldırır.
- Sürekli dozlama gerektirmez.
- Havuz çeperlerinde korozyona neden olmaz.